***SELAMAT DATANG KE WEBSITE PEMBANTU OPERASI UTM (KPAP UTM)................KE ARAH STAF UTM YANG KREATIF & INOVATIF............."THINK OUT OF BOX"............TRANSFORMASI MEMBUDAYAKAN INOVASI & TEKNOLOGI***

Friday, February 19, 2016

UTM Hasilkan Anti-Denggi Supplement Untuk Melawan Virus Zika


Johor Bahru: Universiti Teknologi Malaysia (UTM) telah berjaya merumuskan satu makanan tambahan berasaskan tumbuhan dari ekstrak daun betik dan minyak kelapa dara untuk merawat pesakit denggi.


Bahawa produk ini juga mempunyai potensi untuk merawat pesakit yang mengalami jangkitan virus Zika.

Penyelidikan dan pembangunan makanan tambahan itu bermula pada tahun 2011 oleh sepasukan saintis yang diketuai oleh ketua penyelidik Institut Pembangunan Bioproduct UTM dan pensyarah kanan Dr Harisun Yaakob (gambar diatas).

Menurut beliau, tambahan - dalam bentuk kapsul lembut gel dengan nama jenama Anti D'ngue - juga mengandungi dua jenis herba dan dihasilkan menggunakan nanoteknologi.

"Amalan biasa di hospital atau klinik adalah untuk merawat pesakit denggi dengan meningkatkan elektrolit dalam badan untuk mengurangkan suhu yang tinggi dan meningkatkan kiraan platelet darah," Dr Harisun kepada pemberita dalam sidang akhbar di sini pada Khamis.

Beliau berkata makanan tambahan membantu untuk menghentikan kedua-dua denggi dan virus Zika daripada terus merebak ke dalam sistem imun badan.

"Apa yang membuatkan produk kami berbeza daripada orang lain di pasaran adalah bahawa ia datang dalam kapsul manakala produk yang sedia ada adalah berdasarkan kepada jus betik," katanya, sambil menambah bahawa Anti D'ngue sedang dipatenkan.

Dr Harisun berkata universiti itu bersedia untuk bekerjasama dengan institusi berasaskan penyelidikan yang lain untuk menjalankan kajian mendalam untuk keluar dengan langkah-langkah pencegahan terhadap virus Zika itu.

Beliau berkata pembiayaan bagi lima tahun R & D untuk produk itu datang dalam bentuk RM300,000 geran daripada Kementerian Pengajian Tinggi dan UTM.

Dr Harisun berkata sebagai permulaan, 500 botol Anti D'ngue akan dipasarkan bulan depan berharga antara RM60 dan RM80 setiap botol 30 kapsul.

Beliau berkata kapsul adalah sesuai untuk semua pesakit denggi tanpa mengira usia, termasuk wanita mengandung, dan juga orang-orang yang telah menerima rawatan di hospital atau klinik.Maklumat tentang Virus Zika

Diagnosis
Gejala-gejala Zika adalah sama dengan penyakit denggi dan chikungunya merebak melalui nyamuk sama yang menghantar Zika. Melihat pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas dan telah melawat kawasan di mana Zika ditemui.

Jika anda baru mengembara, beritahu doktor anda bila dan di mana anda mengembara. Pembekal penjagaan kesihatan anda boleh memerintahkan ujian darah untuk mencari Zika atau virus lain yang serupa seperti denggi atau chikungunya.

Rawatan
Tiada vaksin atau ubat yang dapat mencegah atau merawat jangkitan Zika.
    Merawat gejala-gejala:

            Dapatkan banyak rehat.
            Minum air untuk mengelakkan dehidrasi.
            Ambil ubat seperti acetaminophen untuk melegakan demam dan kesakitan.

 Jangan mengambil aspirin dan bukan steroid ubat anti-radang yang lain (NSAIDs) seperti ibuprofen dan naproxen. Aspirin dan NSAID perlu dielakkan sehingga denggi boleh dikesampingkan untuk mengurangkan risiko pendarahan (pendarahan). Jika anda mengambil ubat untuk masalah kesihatan yang lain, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum mengambil ubat tambahan.

Penghantaran
Zika virus dihantar kepada orang terutamanya melalui gigitan yang dijangkiti Aedes spesies nyamuk (A. aegypti dan A. albopictus). Ini adalah nyamuk sama yang menyebarkan denggi dan chikungunya virus.

Nyamuk biasanya bertelur di dalam dan berhampiran berdiri air dalam perkara-perkara seperti baldi, mangkuk, pinggan mangkuk haiwan, pasu bunga dan pasu. Mereka lebih suka menggigit orang, dan hidup dalam rumah dan di luar rumah berhampiran orang.

Nyamuk yang menyebarkan chikungunya, denggi, dan Zika adalah biters siang agresif. Mereka juga boleh menggigit pada waktu malam. Nyamuk dijangkiti apabila mereka memberi makan kepada orang yang telah dijangkiti virus. nyamuk kemudiannya boleh menyebarkan virus tersebut kepada orang lain melalui gigitan.

- Jarang, daripada ibu kepada anak

Seorang ibu yang telah dijangkiti virus Zika berhampiran masa penghantaran boleh memindahkan virus tersebut kepada yang baru lahir sekitar masa kelahiran, tetapi ini jarang berlaku.
Ada kemungkinan bahawa Zika virus boleh dipindahkan dari ibu kepada bayinya semasa kehamilan. Kami sedang mengkaji bagaimana sesetengah ibu boleh lulus virus kepada bayi mereka. Setakat ini, tiada laporan bayi mendapat Zika virus melalui penyusuan. Kerana manfaat penyusuan susu ibu, ibu digalakkan untuk menyusukan walaupun di kawasan di mana Zika virus ditemui.

- Melalui darah yang dijangkiti atau hubungan seks

Penyebaran virus melalui pemindahan darah dan hubungan seksual telah dilaporkan.

Pencegahan

        Tiada vaksin wujud untuk mencegah penyakit virus Zika (Zika).
        Mencegah Zika dengan mengelakkan gigitan nyamuk (lihat di bawah).
        Nyamuk yang menyebarkan Zika santapan virus kebanyakannya semasa siang hari.
        Nyamuk yang menyebarkan Zika virus juga merebak denggi dan chikungunya virus.


Apabila membuat perjalanan ke negara-negara di mana Zika virus atau virus lain yang disebarkan oleh nyamuk yang ditemui, mengambil langkah-langkah berikut:

Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang.Tinggal di tempat-tempat dengan penghawa dingin atau bahawa tingkap penggunaan dan skrin pintu bagi mencegah nyamuk luar.

Tidur di bawah katil kelambu jika anda berada di luar negara atau di luar dan tidak dapat melindungi diri anda daripada gigitan nyamuk.

Penggunaan Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) -registered penghalau serangga. Semua penghalau serangga EPA berdaftar dinilai untuk keberkesanan.

            Sentiasa ikut arahan label produk
            Permohonan semula penghalau serangga seperti yang diarahkan.
            Jangan sembur penghalau pada kulit bawah pakaian.
            Jika anda juga menggunakan pelindung matahari, memohon pelindung matahari sebelum memohon penghalau serangga.

    Jika anda mempunyai bayi atau kanak-kanak:

            Jangan gunakan penghalau serangga pada bayi berusia kurang dari 2 bulan.
            Pakaian anak anda dalam pakaian yang menutupi lengan dan kaki, atau
            Meliputi tempat tidur bayi, kereta dorong, dan pembawa bayi dengan kelambu.
            Jangan memohon penghalau serangga ke kanak-kanak tangan, mata, mulut dan kulit. 

   
Dewasa: Semburan penghalau serangga ke tangan anda dan kemudian memohon kepada muka kanak-kanak.

Merawat pakaian dan gear dengan permethrin atau membeli barangan permethrin dirawat. Pakaian dirawat kekal pelindung selepas beberapa washings. Lihat maklumat produk untuk mengetahui berapa lama perlindungan yang akan berlangsung.

 Jika merawat barangan diri, ikut arahan produk dengan teliti.
 JANGAN menggunakan produk permethrin langsung pada kulit. Ia bertujuan untuk merawat pakaian.

Peringatan
Jika anda mempunyai Zika, mengelakkan gigitan nyamuk untuk minggu pertama penyakit anda.

Dalam minggu pertama jangkitan, Zika virus boleh didapati di dalam darah dan disebarkan daripada individu yang dijangkiti kepada nyamuk lain melalui gigitan nyamuk.

Nyamuk yang dijangkiti kemudian boleh menyebarkan virus tersebut kepada orang lain.
Maklumat yang lebih terperinci boleh didapati di laman web virus Zika CDC bagi penyedia penjagaan kesihatan.

Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!

JOM IKLAN !

TEMPAHAN IKLAN BANNER

 

TEMPOH IKLAN RM40= 1 BULAN  (250+250)-BANNER KECIL

TEMPOH IKLAN RM60= 1 BULAN (728+90)-BANNER BESAR

TEMPOH IKLAN RM120= 6 BULAN (BANNER KECIL ATAU BESAR)

SILA BUAT PEMBAYARAN DAHULU SEBELUM MENGISI BORANG.PEMBAYARAN HENDAKLAH MELALUI AKAUN BERIKUT:

(CASH DEPOSIT SAHAJA)

CIMB : 01180033367527

Nama: MOHD SHAHRULNIZAM BIN ABDULLAH (Sila Call/SMS selepas membuat bayaran

ATAU

CIMB: 0116-0000-193-104

Nama: M.ZULKAFLI ENTERPRISE

SILA HUBUNGI: 019-7076002,013-7079619 (SILA HUBUNGI KAMI SELEPAS ANDA MEMBUAT PEMBAYARAN ATM CASH DEPOSIT)

 

Saiz Banner 250+250 Atau 728+90 250+250
728+90
TEMPOH IKLAN 1 BULAN
2 BULAN
6 BULAN
TEMPAHAN IKLAN BANNER


***Sila Copy & Paste Banner HTML Code Pada Petak dibawah***

NAMA :
ALAMAT EMAIL
NO.TEL :

IKLAN BERBAYAR

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) Pengedar Diperlukan!!! Hubungi 013-7079619 / 019-7421006

Borang Keahlian KPAP UTM

Admin KPAP UTM


Sijil Penghargaan Oleh UTM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daftar Ahli PO UTM