***SELAMAT DATANG KE WEBSITE PEMBANTU OPERASI UTM (KPAP UTM)................KE ARAH STAF UTM YANG KREATIF & INOVATIF............."THINK OUT OF BOX"............TRANSFORMASI MEMBUDAYAKAN INOVASI & TEKNOLOGI***

Thursday, November 14, 2013

PATUHI ETIKA BERPAKAIAN SEMASA KE PEJABAT, ELAKKAN YANG MENJOLOK MATA

Utusan Malaysia
12/11/2013

TERPANDANG, Seremban.
KUNJUNGAN saya ke Kafeteria Jabatan Ukur dan Pemetaan (Jupem) di Jalan Semarak dan pemerhatian cara berpakaian segelintir kakitangan Jupem memberikan ilham untuk mengetengahkan isu ini, iaitu cara berpakaian dalam kalangan kakitangan awam wanita. Bahkan kemungkinan juga berlaku di jabatan kerajaan yang lain.Mungkin selari dengan perubahan fesyen, ramai kakitangan awam wanita di pejabat-pejabat kerajaan memakai pakaian yang boleh dikatakan menjolok mata sewaktu masa bekerja. 

Peraturan tentang etika pakaian pegawai awam semasa bertugas telah digariskan dalam peraturan 6, Peraturan-Peraturan Pegawai Awam ( Kelakuan dan Tatatertib ) 1993 dan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 1985 mengenai Pakaian Masa Bekerja dan Semasa Menghadiri Upacara Rasmi. Malangnya ramai kakitangan wanita tidak mematuhinya terutama kakitangan wanita generasi baru yang terlalu terdedah dengan perubahan fesyen semasa.Pakaian yang dipakai oleh kakitangan wanita semasa bertugas seumpama memperagakan fesyen di antara mereka.

Jika berbaju kurung pun sengaja menampakkan bentuk badan terutama bahagian pinggul, apatah lagi menjadi trend baru memakai pakaian jubah pada hari Jumaat.Pemakaian jubah adalah baik kerana bertujuan menutup aurat, malangnya pemakainya menggunakan jubah yang mengikut bentuk badan sehingga menampakkan bentuk pakaian dalam dan ketulan daging punggung. 

Baru -baru ini pihak Jabatan Perkhidmatan Awam memutuskan untuk membenarkan pegawai awam wanita memakai Two/Three- Piece Pant Suit melalui surat pekeliling bilangan 9 Tahun 2013. Adalah diharapkan kakitangan awam wanita tidak menyalahgunakan kebenaran ini dengan menempah pakaian terutama baju yang singkat dan boleh dikategorikan sebagai menjolok mata. Sehubungan dengan itu pihak JPA perlu membuat keputusan sama ada pakaian jubah ini boleh dipakai atau tidak semasa bekerja. 

Pemerhatian, nasihat dan teguran oleh suami kepada isteri juga perlu dilakukan tentang cara berpakaian ke pejabat, ini kerana dosa cara berpakaian yang menjolok mata oleh isteri dalam khalayak ramai akan ditanggung oleh suami.


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!

JOM IKLAN !

TEMPAHAN IKLAN BANNER

 

TEMPOH IKLAN RM40= 1 BULAN  (250+250)-BANNER KECIL

TEMPOH IKLAN RM60= 1 BULAN (728+90)-BANNER BESAR

TEMPOH IKLAN RM120= 6 BULAN (BANNER KECIL ATAU BESAR)

SILA BUAT PEMBAYARAN DAHULU SEBELUM MENGISI BORANG.PEMBAYARAN HENDAKLAH MELALUI AKAUN BERIKUT:

(CASH DEPOSIT SAHAJA)

CIMB : 01180033367527

Nama: MOHD SHAHRULNIZAM BIN ABDULLAH (Sila Call/SMS selepas membuat bayaran

ATAU

CIMB: 0116-0000-193-104

Nama: M.ZULKAFLI ENTERPRISE

SILA HUBUNGI: 019-7076002,013-7079619 (SILA HUBUNGI KAMI SELEPAS ANDA MEMBUAT PEMBAYARAN ATM CASH DEPOSIT)

 

Saiz Banner 250+250 Atau 728+90 250+250
728+90
TEMPOH IKLAN 1 BULAN
2 BULAN
6 BULAN
TEMPAHAN IKLAN BANNER


***Sila Copy & Paste Banner HTML Code Pada Petak dibawah***

NAMA :
ALAMAT EMAIL
NO.TEL :

IKLAN BERBAYAR

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) Pengedar Diperlukan!!! Hubungi 013-7079619 / 019-7421006

Borang Keahlian KPAP UTM

Admin KPAP UTM


Sijil Penghargaan Oleh UTM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daftar Ahli PO UTM