***SELAMAT DATANG KE WEBSITE PEMBANTU OPERASI UTM (KPAP UTM)................KE ARAH STAF UTM YANG KREATIF & INOVATIF............."THINK OUT OF BOX"............TRANSFORMASI MEMBUDAYAKAN INOVASI & TEKNOLOGI***

Tuesday, November 20, 2012

Faedah Tarikan Melalui Transformasi UTM

Bali, 13 November: Naib Canselor UTM Prof Datuk Dr Zaini Ujang kagum penonton semasa ceramah pada 8 QS-APPLE Persidangan di Bali dari 14 - 16 November 2012. Sekitar 600 perwakilan dari 134 universiti mengambil bahagian pada persidangan itu.


UTM diwakili oleh Tan Sri Ramli Kushairy, salah satu daripada ahli-ahli LPU, Naib Canselor Datuk Zaini, Pengarah Hal Ehwal Antarabangsa, Prof Ismail Abdul Aziz, dan Timbalannya, Prof Ho Chin Siong.

Dalam bercakap kepada penonton yang penuh sesak, Zaini berkongsi perjalanan UTM ke arah Universiti Penyelidikan Keusahawanan dari masa beliau mengambil alih jawatan, dan kini menjadi sebuah universiti siswazah berfokuskan dengan populasi pelajar daripada 12871 pelajar siswazah dan 11392 mahasiswa. UTM juga mempunyai bilangan tertinggi calon PhD di rantau ini, penomboran pada 4447 pelajar.

Projek transformasi Zaini menekankan UTM ke arah menjadi sebuah universiti global terkemuka, menunjukkan bagaimana strategi pembezaan universiti telah menyebabkan usaha berkesan, inovatif dan keusahawanan dan pengusahaan. Ini adalah memandangkan iklim global yang mencabar yang memerlukan definisi baru terhadap peranan universiti dari segi matlamat institusi, operasi fungsi dan perkhidmatan yang ditawarkan.

UTM juga terlibat secara aktif dalam kerjasama penyelidikan strategik dengan institusi terkenal di seluruh dunia dalam bidang kepentingan bersama. Salah kerjasama itu adalah dengan MIT pada Bandar Lestari. Zaini juga dijemput universiti yang berminat untuk menyertai dalam inisiatif kemampanan UTM.

Selain daripada itu Zaini juga menekankan inisiatif universiti dalam menyediakan pendedahan pengalaman pembelajaran kepada pelajar-pelajar dalam kursus 1 atau 3 kredit dipanggil Penciptaan Ayub mana pelajar yang terlibat dalam pembidaan bagi projek-projek sebenar di universiti dengan menubuhkan syarikat mereka sendiri. Pelajar perlu tampil dengan cadangan perniagaan mereka, yang merupakan tempat latihan yang baik untuk melibatkan pelajar dalam projek sebenar.

Ini adalah sebahagian daripada minda keusahawanan dan budaya bahawa UTM cuba untuk memupuk di kalangan pelajar. Zaini juga berkongsi UTM Usahawan-dalam-kediaman program mengamalkan untuk menyokong pemupukan budaya keusahawanan di kalangan pelajar dan kakitangan yang mana berjaya ikon keusahawanan, seperti Mark Chang Jobstreet, terlibat sebagai Usahawan di kediaman di universiti untuk berkongsi pandangan dan pengalaman dengan masyarakat universiti.

Zaini juga berkongsi satu lagi inisiatif UTM dalam Transformasi Pelajar yang merupakan Program Track 5 Cemerlang (5ETP). Ini program khas oleh universiti adalah untuk memupuk dan memperkayakan bakat dan potensi pelajar dalam bidang sukan, kepimpinan, akademik Nobel, keusahawanan dan Tahfiz.

Pelbagai universiti telah tampil ke hadapan untuk menyatakan minat untuk bekerjasama dengan UTM. Selain dari universiti yang telah menjalinkan kerjasama dengan UTM, baru universiti rakan kongsi yang berpotensi untuk kerjasama termasuk Universiti Perubatan Taipei, National Taipei University of Technology, Universiti Persekutuan Timur Jauh Rusia dan Al-Farabi Kazakh National University. UTM akan berminat untuk membantu mereka dan bekerja bersama-sama pada inisiatif transformasi yang berdasarkan pengalaman dan pandangan bahawa kita telah diperolehi setakat ini.

Persidangan ini telah dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pendidikan dan Kebudayaan, Indonesia.

Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!

JOM IKLAN !

TEMPAHAN IKLAN BANNER

 

TEMPOH IKLAN RM40= 1 BULAN  (250+250)-BANNER KECIL

TEMPOH IKLAN RM60= 1 BULAN (728+90)-BANNER BESAR

TEMPOH IKLAN RM120= 6 BULAN (BANNER KECIL ATAU BESAR)

SILA BUAT PEMBAYARAN DAHULU SEBELUM MENGISI BORANG.PEMBAYARAN HENDAKLAH MELALUI AKAUN BERIKUT:

(CASH DEPOSIT SAHAJA)

CIMB : 01180033367527

Nama: MOHD SHAHRULNIZAM BIN ABDULLAH (Sila Call/SMS selepas membuat bayaran

ATAU

CIMB: 0116-0000-193-104

Nama: M.ZULKAFLI ENTERPRISE

SILA HUBUNGI: 019-7076002,013-7079619 (SILA HUBUNGI KAMI SELEPAS ANDA MEMBUAT PEMBAYARAN ATM CASH DEPOSIT)

 

Saiz Banner 250+250 Atau 728+90 250+250
728+90
TEMPOH IKLAN 1 BULAN
2 BULAN
6 BULAN
TEMPAHAN IKLAN BANNER


***Sila Copy & Paste Banner HTML Code Pada Petak dibawah***

NAMA :
ALAMAT EMAIL
NO.TEL :

IKLAN BERBAYAR

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) Pengedar Diperlukan!!! Hubungi 013-7079619 / 019-7421006

Borang Keahlian KPAP UTM

Admin KPAP UTM


Sijil Penghargaan Oleh UTM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daftar Ahli PO UTM