***SELAMAT DATANG KE WEBSITE PEMBANTU OPERASI UTM (KPAP UTM)................KE ARAH STAF UTM YANG KREATIF & INOVATIF............."THINK OUT OF BOX"............TRANSFORMASI MEMBUDAYAKAN INOVASI & TEKNOLOGI***

Wednesday, September 26, 2012

Cuepacs:Tuntutan Bonus 2 Bulan Gaji 1.4 juta Penjawat Awam

Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berkata lebih 1.4 juta penjawat awam sedia bekerja lebih masa jika 70 peratus daripada enam cadangannya dilulus kerajaan dalam Belanjawan 2013.

Presidennya Datuk Omar Osman berkata penjawat awam akan bekerja lebih masa selama 30 minit tanpa ganjaran jika tuntutan mereka termasuk penambahbaikan Sistem Saraan Malaysia (SSM) diterima kerajaan.

"Cuepacs akan pastikan penjawat awam akan melakukan satu perubahan drastik dari segi budaya bekerja, kalau boleh kita datang 15 minit awal dan balik lewat 15 minit yang merupakan komitmen daripada penjawat awam bagi menghargai jasa kerajaan meluluskan tuntutan tersebut," katanya kepada pemberita Rabu.

Beliau yang ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Cuepacs ke-9 di sini, berkata penjawat awam masih menunggu perubahan dan penambahbaikan ke atas SSM setelah diumumkan pada 8 Mac lepas, susulan pembatalan pelaksanaan sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam.

Tuntutan lain ialah penyelesaian isu tangga gaji maksimum yang tidak selaras dengan kenaikan gaji tahunan; projek perumahan di bawah harga RM135,000 dalam kawasan bandar; menaikkan imbuhan tetap perumahan; kedudukan status 45,000 penjawat awam berstatus kontrak; bonus dua bulan gaji dan mengkaji semula pemansuhan Majlis Bersama Jabatan (MBJ) di peringkat pusat.


Kesatuan perkhidmatan Awam CUEPACS hari ini menuntut pemaju pasukan kerajaan bandar untuk mengetepikan kuota 35 peratus rumah mampu milik berharga di bawah RM150, 000 bagi penjawat awam, di bawah Bajet 2013 yang akan dibentangkan seterusnya week.CUEPACS Datuk Omar Osman berkata bahawa sementara perumahan yang mampu dimiliki adalah tersedia di kawasan luar bandar, ini adalah terlalu jauh untuk berulang-alik ke tempat kerja penjawat awam. "Kami meminta kerajaan untuk tampil dengan dasar untuk memastikan bahawa 35 peratus [kuota] pembangunan perumahan bandar yang berharga antara RM60, 000 dan RM150, 000 akan dikenakan ke atas pemaju supaya kakitangan yang berpendapatan sederhana sivil yang berpendapatan di bawah RM3, 000 boleh pergi untuk bekerja lebih mudah, "kata Osman.
 
Beliau menambah bahawa tuntutan lain, seperti penggantian skim Saraan Perkhidmatan Awam (SBPA), resolusi isu-isu dengan kira-kira 45.000 hingga 60,000 pekerja kontrak sivil, dan meningkatkan kos sara hidup (COLA) telah dibesarkan before.He menambah bahawa tuntutan lain, seperti penggantian Skim Saraan Perkhidmatan Awam (SBPA), tahunan bonus dua bulan, menyelesaikan isu-isu yang melibatkan kira-kira 45,000-60,000 pekerja kontrak sivil dan meningkatkan kos sara hidup (COLA), telah dibawa sehingga sebelum ini. "Tuntutan-tuntutan ini bukan baru, ada yang lama tetapi adalah kritikal dan perlu ditangani segera kerana kita telah menerima terlalu banyak laporan dan aduan," Presiden Cuepacs said.The Osman menambah bahawa majlis tertinggi hari ini telah memutuskan untuk membantah kerajaan keputusan untuk membubarkan-Mesyuarat Bersama Jabatan Mei, yang tidak membenarkan kesatuan untuk meningkatkan rundingan negeri tidak dapat diselesaikan ke peringkat persekutuan. "Kami telah telah menjalankan perbincangan dengan cara ini selama 20 tahun yang lalu dan kita berasa dihina bahawa ini telah dilakukan tanpa Cuepacs menerima terlebih dahulu amaran, "Osman berkata.
Apabila ditanya apa perkhidmatan awam terpaksa menawarkan sebagai balasan bagi tuntutan-tuntutan ini dipenuhi, Osman berkata majlis tertinggi akan mendorong kakitangan awam untuk bekerja setengah jam tambahan setiap hari untuk menjamin peningkatan produktiviti. "Bayangkan kerajaan menerima setengah jam tambahan kerja daripada 1.4 juta penjawat awam. Jika mereka melihat kos, mereka berada di sebelah memenangi perjanjian ini. "Kebanyakan penjawat awam sudah tiba awal untuk bekerja dan meninggalkan kemudian, tetapi kita akan bawa ia ke kongres kami untuk membuat apa-apa seorang pegawai bergerak jika tuntutan kami dipenuhi , "Osman berkata, sambil menambah bahawa kongres Cuepacs penuh adalah disebabkan untuk mengadakan selepas pembentangan Bajet 2013.
Presiden Cuepacs juga berkata mereka akan meminta penonton dengan kedua-dua Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sama ada Oktober atau November selepas pembentangan Belanjawan. "Ahli majlis tertinggi, berjumlah 120 orang, mahu untuk meminta penonton dengan kedua-dua pemimpin untuk bertemu dengan kongres penuh, termasuk ahli-ahli dari Sabah dan Sarawak, untuk membincangkan isu kami, "kata Osman.

Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!

JOM IKLAN !

TEMPAHAN IKLAN BANNER

 

TEMPOH IKLAN RM40= 1 BULAN  (250+250)-BANNER KECIL

TEMPOH IKLAN RM60= 1 BULAN (728+90)-BANNER BESAR

TEMPOH IKLAN RM120= 6 BULAN (BANNER KECIL ATAU BESAR)

SILA BUAT PEMBAYARAN DAHULU SEBELUM MENGISI BORANG.PEMBAYARAN HENDAKLAH MELALUI AKAUN BERIKUT:

(CASH DEPOSIT SAHAJA)

CIMB : 01180033367527

Nama: MOHD SHAHRULNIZAM BIN ABDULLAH (Sila Call/SMS selepas membuat bayaran

ATAU

CIMB: 0116-0000-193-104

Nama: M.ZULKAFLI ENTERPRISE

SILA HUBUNGI: 019-7076002,013-7079619 (SILA HUBUNGI KAMI SELEPAS ANDA MEMBUAT PEMBAYARAN ATM CASH DEPOSIT)

 

Saiz Banner 250+250 Atau 728+90 250+250
728+90
TEMPOH IKLAN 1 BULAN
2 BULAN
6 BULAN
TEMPAHAN IKLAN BANNER


***Sila Copy & Paste Banner HTML Code Pada Petak dibawah***

NAMA :
ALAMAT EMAIL
NO.TEL :

IKLAN BERBAYAR

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) Pengedar Diperlukan!!! Hubungi 013-7079619 / 019-7421006

Borang Keahlian KPAP UTM

Admin KPAP UTM


Sijil Penghargaan Oleh UTM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daftar Ahli PO UTM