***SELAMAT DATANG KE WEBSITE PEMBANTU OPERASI UTM (KPAP UTM)................KE ARAH STAF UTM YANG KREATIF & INOVATIF............."THINK OUT OF BOX"............TRANSFORMASI MEMBUDAYAKAN INOVASI & TEKNOLOGI***

Thursday, July 12, 2012

5 Amalan Mulakan Hari Dengan Cemerlang

Pukul berapa kamu bangun dari katil? Perasan tak kalau cuti hidup kita kadang-kala tiada arah hendak dituju? Sebab atur cara hidup kita terutamanya pada hari cuti, terlalu mudah menjadi lalai. Kita akan mengabaikan atur cara hidup yang tersusun secara tidak sengaja, dan tanpa pengetahuan kita ia menjadi punca hari kita yang tidak proaktif, hilang arah, malas dan tidak berkualiti.1. Menulis
Saya suka menulis sejurus bangun. Menulis ‘timeline’ untuk hari tersebut. Jadual waktu yang dalam otak saja mudah hilang kerana pengaruh (distraction) terlalu banyak. Katakan kamu hendak menyiapkan assignment sekolah dan buka laptop, tapi tiba di Facebook dahulu, saya jamin sekurang-kurang 10 minit hilang dahulu. Jadi cara saya adalah mereka, membahagi dan mencatatkan tugasan saya mengikut ‘timeline’ pada papan putih (sengaja saya beli) dan letakkan papan itu pada atas meja yang selalu saya melangsungkan kerja.

2. Membaca
Membaca untuk meningkatkan kesedaran itu efektif terutamanya pada waktu pagi. Saya akan membuka blog self-development seperti the dumblittleman, steve pavlila dan lain-lain blog yang mempunyai coretan yang berkualiti. Saya juga teruskan baca buku yang belum saya habiskan kalau tidak bermula dengan komputer.

3. Dengar musik
Dengar musik pada awal pagi kira nikmat dan ibarat semuanya akan bermula dengan berharapan. Saya tidak duduk diam semata-mata untuk musik, tapi sambil mendengar itu saya langsungkan aktiviti persediaan seperti menggosok baju.

4. Bersenam
Jogging masih kesukaan peribadi. Cuba hirup udara yang segar daripada alam semula jadi, air-cond pasti menjadi udara penyaman terbaik yang kedua haha..

5. Duduk diam
Ini bukan maksud amalan malas. Duduk diam selepas semua persiapan dan penyediaan diri siap, bukan sejurus selepas bangun dari katil. Duduk diam dapat membantu melegakan stress akibat timbuan pemikiran yang negatif, jarang saya buat kecuali betul-betul payah haluan mingguan yang lepas.
Cuba berubah untuk menyaksikan perbezaan ketaranya dan impak positif yang bakal bermula (bukan berlaku, ya bermula) pada awal pagi. Cuba esok hari berani?

Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!


Agen Diperlukan Segera!!!

JOM IKLAN !

TEMPAHAN IKLAN BANNER

 

TEMPOH IKLAN RM40= 1 BULAN  (250+250)-BANNER KECIL

TEMPOH IKLAN RM60= 1 BULAN (728+90)-BANNER BESAR

TEMPOH IKLAN RM120= 6 BULAN (BANNER KECIL ATAU BESAR)

SILA BUAT PEMBAYARAN DAHULU SEBELUM MENGISI BORANG.PEMBAYARAN HENDAKLAH MELALUI AKAUN BERIKUT:

(CASH DEPOSIT SAHAJA)

CIMB : 01180033367527

Nama: MOHD SHAHRULNIZAM BIN ABDULLAH (Sila Call/SMS selepas membuat bayaran

ATAU

CIMB: 0116-0000-193-104

Nama: M.ZULKAFLI ENTERPRISE

SILA HUBUNGI: 019-7076002,013-7079619 (SILA HUBUNGI KAMI SELEPAS ANDA MEMBUAT PEMBAYARAN ATM CASH DEPOSIT)

 

Saiz Banner 250+250 Atau 728+90 250+250
728+90
TEMPOH IKLAN 1 BULAN
2 BULAN
6 BULAN
TEMPAHAN IKLAN BANNER


***Sila Copy & Paste Banner HTML Code Pada Petak dibawah***

NAMA :
ALAMAT EMAIL
NO.TEL :

IKLAN BERBAYAR

Buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) Pengedar Diperlukan!!! Hubungi 013-7079619 / 019-7421006

Borang Keahlian KPAP UTM

Admin KPAP UTM


Sijil Penghargaan Oleh UTM


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daftar Ahli PO UTM